Työvoimakoulutus

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen 180 kp

Etsi avoimia työvoimakoulutuksia

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen 180 kp

  • Julkaistu:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa: Non-stop

Kuvaus

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp). Omfattningen av en yrkesinriktad grundexamen är 180 kompetenspoäng.

I grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen ingår fyra kompetensområden och för dessa har följande examensbenämningar bestämts: – kompetensområdet för skönhetsvård och produktrådgivning, kosmetikrådgivare – kompetensområdet för hudvård, kosmetolog – kompetensområdet för frisörarbete, frisör – kompetensområdet för barberararbete, barberare

Lisätiedot

KUNNANDE SOM EXAMEN GER
Vi startar genom att identifiera ditt kunnande och dina tidigare erfarenheter och jämför det med det kunnande som examen kräver. Ifall du har kunnande som krävs erkänns det eller så påvisar du det i ett yrkesprov. Vi gör gemensamt upp en personlig utvecklingsplan för ditt kunnande där dina valda examensdelar också framgår.

Inom hår- och skönhetsbranschen arbetar du på ett serviceinriktat sätt som frisör, barberare eller kosmetikrådgivare. Utgående från kundens behov utför du hårklippningar, skäggbehandlingar, behandlar hår och hårbotten, färgar hår och skägg samt ger råd och vägledning i användning av produkter.

Du följer med modet inom hår- och skönhetsbranschen och kan hjälpa kunden att hitta en personlig stil så att kunden känner sig nöjd. Du kan även fungera som rådgivare och konsult samt arbeta inom försäljning och inom kultur- och mediabranschen.

Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Inom alla kompetensområden är det möjligt att bredda sitt kunnande med valbara examensdelar.

ARBETSUPPGIFTER FÖR DEN SOM AVLAGT EXAMEN
Kosmetikrådgivarna arbetar på kosmetikavdelningar i varuhus, i fartyg och på flygfält, i apotek eller i försäljnings- och utbildningsuppgifter hos importörer. Kosmetikrådgivare är i allmänhet anställda, men kan också vara företagare. Frisörer och barberare arbetar i frisersalonger, antingen som företagare eller anställda. De kan också arbeta med produktförsäljning och utbildning hos importörer och i varuhus.

SAMVERKAN
Utbildningen förverkligas i nära samarbete med arbets- och näringslivet, med andra yrkesutbildare och myndigheter samt även inom ramen för vårt internationella samarbete. Utbildningen förverkligas i olika lärmiljöer och byggs även upp utgående från behov på arbetsplatserna. Vid YA:s egen frisörsalong PointCut får du som studerande öva i verkliga kundsituationer.

Länk till examensgrunderna: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/sv/esitys/3855076/reformi/tiedot

ANSÖKAN
Sök till utbildningen genom att klicka på ”sök till denna utbildning” och fyll i ansökan omsorgsfullt med goda motiveringar. Om du gör en öppen ansökan utan bankkoder måste du bekräfta ansökan vid TE-byrån för att ansökan ska träda i kraft. Du kan följa din ansökans behandling via E-tjänster för personkunder på www.tyomarkkinatori.fi/sv

Intervjuer hålls via Teams. De sökande får en personlig inbjudan via SMS och e-post.

INFORMATION
Arbetskraftsutbildning är riktad till TE-byråns kunder som är arbetslösa eller löper risk för arbetslöshet. Syftet med utbildningen är att främja sysselsättningen och förbättra förutsättningarna att stanna kvar i arbetslivet. Arbetskraftsutbildningen är gratis. Under studietiden kan arbetslöshetsstöd och kostnadsersättning utbetalas.

När du vill ha råd eller du hjälp med ärenden som berör TE-tjänster, sysselsättning, hur man går till väga när man söker till en utbildning, studiernas finansieringsmöjligheter samt information om hur våra webbtjänster fungerar, ring till telefonservice för personkunder, telnr 0295 025 510, mån-fre kl. 9-16.15.

KONTAKTPERSON
Chatrine Antell044 750 31 18chatrine.antell@yrkesakademin.fi

  • Tarjoaja: Yrkesakademin i Österbotten ⧉
  • TE-toimisto: Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto
  • Lähiosoite: Kungsgårdsvägen 37 A
  • Paikkakunta: Vaasa, Pohjanmaa
  • Johtaako tutkintoon: Kyllä
  • Kesto: Enligt egen plan
  • Ensisijainen ammatti: Kampaajat ja parturit
  • Koulutuspaikkoja: 20