Työvoimakoulutus

KOCK eller SERVITÖR

Etsi avoimia työvoimakoulutuksia

KOCK eller SERVITÖR

  • Julkaistu:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa: Non-stop

Kuvaus

KOCK eller SERVITÖR:
Grundexamen inom restaurang och cateringbranschen
Yrkesexamen inom matservice
Yrkesexamen i kundservice på restaurang

Studieort: Vasa
Studiestart: Enligt personlig utvecklingsplan för kunnandet

Då du avlagt grundexamen eller yrkesexamen kan du arbeta i olika typer av kosthåll, till exempel inom offentliga sektorn i skolor, daghem eller vårdinrättningar, inom privata sektorn i personalrestauranger, a la carte- eller lunchrestauranger.

Lisätiedot

Har du valt kundservice arbetar du som servitör med kundservice. Du ställer i ordning kundutrymmen, lägger fram, serverar och säljer produkter till kunderna.

Har du valt kock, utför du arbetsuppgifter inom matlagning. Du tillreder välsmakande, näringsrik och hälsosam mat. Examen ger behörighet för studier som leder till högskolexamen och allmän behörighet för yrkeshögskolestudier.

Då du avlagt grundexamen eller yrkesexamen inom restaurang och cateringbranschen har du kompetens för att arbeta som kock eller servitör. Arbete i kosthållsbranschen kräver en positiv serviceinriktad inställning, samarbetsförmåga och behärskande av de centrala kunskaperna och färdigheterna som krävs inom yrket. I detta yrke är det viktigt med interaktion mellan människor. Var och en fungerar som en del av servicekedjan och inverkar på kundtillfredsställelsen och arbetsgemenskapen.

Tyngdpunkterna är kompetens inom kundservice och förmågan att samarbeta och arbeta i team. Inom matlagningsarbetet hör ett bra handlag och ett starkt kunnande inom matframställningsprocesser och hygien till det viktigaste. Olika näringsbehov och specialkost förutsätter att man behärskar grundläggande aspekter inom tillredning och servering av sådan mat. Måltiderna tillagas antingen till en eller till så många som tusen kunder på en gång. God produkt- och råvarukännedom samt förmågan att använda säkra och ergonomiska arbetsmetoder är viktigt.

Grundexamen inom restaurang och cateringbranschen omfattar 180 kompetenspoäng. Yrkesexamen är tänkt för den som redan har erfarenhet av kosthållsbranschen och ger 120 kompetenspoäng

ANSÖKAN:
Sök till utbildningen genom att klicka på ”sök till denna utbildning” och fyll i ansökan omsorgsfullt med goda motiveringar. Om du gör en öppen ansökan utan bankkoder måste du bekräfta ansökan vid TE-byrån för att ansökan ska träda i kraft. Du kan följa din ansökans behandling via E-tjänster för personkunder på www.tyomarkkinatori.fi/sv

Intervjuer hålls via Teams. De sökande får en personlig inbjudan via SMS och e-post.

INFORMATION
Arbetskraftsutbildning är riktad till TE-byråns kunder som är arbetslösa eller löper risk för arbetslöshet. Syftet med utbildningen är att främja sysselsättningen och förbättra förutsättningarna att stanna kvar i arbetslivet. Arbetskraftsutbildningen är gratis. Under studietiden kan arbetslöshetsstöd och kostnadsersättning utbetalas.

När du vill ha råd eller du hjälp med ärenden som berör TE-tjänster, sysselsättning, hur man går till väga när man söker till en utbildning, studiernas finansieringsmöjligheter samt information om hur våra webbtjänster fungerar, ring till telefonservice för personkunder, telnr 0295 025 510, mån-fre kl. 9-16.15.

UTBILDNINGENS KONTAKTPERSONER:
Yrkeslärare Anna Gripenberg, telnr 050 516 6839 eller anna.gripenberg@yrkesakademin.fi
Yrkeslärare Carola Sjödahl tfn 050-338 86 86 eller carola.sjodahl@yrkesakademin.fi

  • Tarjoaja: Yrkesakademin i Österbotten ⧉
  • TE-toimisto: Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto
  • Paikkakunta: Vaasa, Pohjanmaa
  • Johtaako tutkintoon: Kyllä
  • Kesto: Enligt personlig plan
  • Ensisijainen ammatti: Kokki
  • Koulutuspaikkoja: 5